Hygieniateoria liittyy myös tulehduksellisiin suolistosairauksiin

Crohn & Colitis ry:n tilaisuudessa 18.11.2014 opittua

HYKSin Gastroenterologisen klinikan ylilääkäri Perttu Arkkilan mukaan tulehduksellisen suolistosairauden ja siihen liittyvän elimistön puolustusmekanismien epänormaaliuden syytä ei tiedetä.

Suomessa taudit ovat suhteellisesti yleisempiä kuin muualla. Haavaista paksusuolitulehdusta sairastaa noin 30.000 suomalaista, ja tauti yleistyy edelleen. Crohnin tautia sairastaa noin 10.000 suomalaista. Samaan aikaan kun taudit ovat yleistyneet Suomessa, elintaso on noussut ja tupakointi vähentynyt nopeammin kuin muissa Euroopan maissa.Roblox HackBigo Live Beans HackYUGIOH DUEL LINKS HACKPokemon Duel HackRoblox HackPixel Gun 3d HackGrowtopia HackClash Royale Hackmy cafe recipes stories hackMobile Legends HackMobile Strike Hack

Elintason nousun myötä mikrobiston monimuotoisuus vähenee, mikä voi olla yksi yleistymistä selittävä tekijä. Vatsatauti tai turistiripuli on osalla laukaissut taudin puhkeamisen, mikä sekin puoltaa mikrobien osuutta. Kun jokin tekijä vähentää mikrobien monimuotoisuutta tai muuttaa niiden tasapainoa, elimistö voi altistua tulehdustaudille.

Tupakoinnin lopettaminen voi altistaa haavaisen paksusuolitulehduksen puhkeamiselle, kun taas Crohnin taudissa tupakointi laukaisee taudin tai voi pahentaa sitä.

Tautiin sairastuneet haluavat korostaa, että heitä ei pidä syyllistää. IBD ei saa alkuaan stressistä tai väärästä ruokavaliosta. Ne voivat pahentaa oireita, mutta itse tautia ei saa pysäytettyä rentoutumalla tai ruokavaliolla. Ja se on hyvin yksilöllistä, mikä kullakin helpottaa oireita.

Stressillä ja ruokavaliolla on kuitenkin merkitystä. Tautien yleistyminen länsimaissa ja Aasiassa on liitetty länsimaiseen elämäntapaan ja ruokavalioon. Vihannesten runsas käyttö voi suojata haavaiselta paksusuolitulehdukselta, ja kuidun saanti ja hedelmien syöminen voivat ehkäistä Crohnin tautia. Matalat D-vitamiiniarvot näyttäisivät liittyvän taudin puhkeamiseen ja toisaalta taudin oireiluun.

Taina Luova
THM, laillistettu ravitsemusterapeutti
Liiketoimintajohtaja
RTY ry/Dieettimedia Oy