25. Valtakunnalliset Ravitsemuspäivät
5. – 6.10.2017

 

MIKROBIT, RUOKAVALIO JA TERVEYS – Mitä uusin tutkimus kertoo?

 

Torstai 5.10.2017

8.30–10.00

Ilmoittautuminen, aamukahvi ja näyttelyyn tutustuminen

10.00

Avaus ja Ravitsemusteko 2017 -palkinnon jako

 JOHDANTO MIKROBISTOON JA TERVEYTEEN

10.15–10.35

Mikrobien monimuotoisuus ja terveys
  Professori (emeritus) Tari Haahtela

10.35–11.20

Mikrobit ja ihmisen elimistö
  Professori (emeritus) Atte von Wright

11.20–12.00

Mikrobisto ja ihmisen kehitys: miten ihmisen mikrobisto kehittyy ja miten pysyvää se on?
Tutkijatohtori , FT, Katri Korpela, Helsingin yliopisto

12.00–13.30

Lounastauko ja näyttelyyn tutustuminen

 RUOKAVALIO JA MIKROBIT

13.30 –14.15

Ruokavalio ja suolistomikrobit:
Keskinäiset vuorovaikutukset ja merkitys terveydelle
FT (mikrobiologi) Anne Salonen, Helsingin yliopisto

14.15 –14.45

Miten FODMAP-rajoitus ja gluteeniton ruokavalio vaikuttavat suoliston mikrobistoon?
 Tutkijatohtori Veera Kainulainen, Helsingin yliopisto

14.45 –15.15

Kahvitauko ja näyttelyyn tutustuminen

MITÄ UUTTA, MITÄ TULOSSA?

15.15–15.35

Suoliston tulehdusta vähentävät bakteerikannat ihmisen mikrobistossa
 Tutkijatohtori Veera Kainulainen, Helsingin yliopisto

15.35 –16.00

Videoluento: Suolistomikrobiston merkitys psykiatrisissa sairauksissa
FT, laillistettu ravitsemusterapeutti Anu Ruusunen,
Psykiatrian palveluyksikkö, Kuopion yliopistollinen sairaala ja
Food and Mood Centre, Deakin University, Australia

16.00 –16.30

Ulosteensiirto -miten ja mihin hoidoksi
  Dosentti Reetta Satokari, Helsingin yliopisto, Lääketieteellinen tiedekunta,
Immunobiologian tutkimusohjelma

16.30

Päivän päätössanat, iltapäivän puheenjohtaja Anne Salonen

 

Perjantai 6.10.2017

8.30–9.00

Ilmoittautuminen ja aamukahvi

9.00

Avaussanat

SUOLISTO JA VASTUSTUSKYKY

9.05–9.35

Suoliston immuunijärjestelmä
  Professori Seppo Meri, Haartman instituutti, Helsingin yliopisto

9.35–10.05

Varhaisten antibioottihoitojen vaikutukset mikrobistoon ja terveyteen
Dosentti Samuli Rautava, Turun yliopisto

10.05–10.20

Jaloittelutauko ja Probioottivisa
 

10.20–10.30

Vastaus Anu Ruususelle esitettyyn kysymykseen
 

AJANKOHTAISTA PROBIOOTEISTA

10.30–11.30

Kuka hyötyy probiooteista? Mikä on näyttö?
 THM, laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja työryhmä

 11.30–12.00

Probioottien lainsäädäntö, turvallisuus ja terveysväittämät
 Professori Seppo Salminen, Turun yliopisto

 12.00–13.15

Lounastauko ja näyttelyyn tutustuminen

 HÄMMENNYSTÄ HERÄTTÄNEITÄ TUOTTEITA

13.15–13.45

Prosessoitu ruoka ja mikrobit
 Dosentti, yliopistonlehtori  Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto

13.45–14.15

Suomalaiset luonnontuotteet bakteeritulehdusten ehkäisijöinä
Dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen, Helsingin yliopisto

14.15–14.45

Kahvitauko ja näyttelyyn tutustuminen

 ELINTARVIKETEOLLISUUDEN MAHDOLLISUUDET HYÖDYNTÄÄ MIKROBEJA

14.45–15.15

Mikrobit elintarvike-teollisuuden apuna ruoan sulavuuden edistäjänä
 ETT, tutkimusjohtaja Jussi Loponen, Fazer Group

15.15–15.45

B12-vitamiinia elintarvikkeisiin mikrobien avulla
 Tutkijatohtori Minnamari Edelmann, Helsingin yliopisto

15.30–15.35

Päätössanat
Liiketoimintajohtaja Taina Luova, Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry

Tulostettava ohjelma