RAVITSEMUSVIIKKO 2020

Ensimmäistä Ravitsemusviikkoa vietettiin marraskuun toisella viikolla 9.-13.11.2020. Ravitsemusviikon tarkoituksena oli tehdä ravitsemustiedettä tutummaksi: se avasi ajankohtaista tutkimusta, ravitsemustieteilijöiden tekemää työtä ja toi esille luotettavan ravitsemustiedon edustajat.

Ravitsemusviikolla yliopistokoulutetut ravitsemusasiantuntijat olivat näkyvästi esillä työpaikoillaan ja sosiaalisessa mediassa. Ravitsemusviikon järjestivät Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry ja Suomen ravitsemustieteen yhdistys ry.

Tiedote Ravitsemusviikosta


Osallistumisvinkkejä Ravitsemusviikolle 2020 

Ravitsemusviikolle tuotettuja materiaaleja voit hyödyntää muissakin yhteyksissä.

Vain mielikuvitus on rajana siinä, kuinka ravitsemusasiantuntijat voivat tuoda esille osaamistaan työpaikoillaan sekä perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa.  Nosta kissan häntä ylös – ole ylpeä osaamisestasi ja anna sen kuulua!
Tässä muutamia ohjeita, joilla pääset hyvin alkuun:


Työpaikalla ja alueellasi:

Jaa ravitsemusaineistoa työyhteisösi viestintäkanaviin ja kerro näin itsestäsi ja ammattiryhmästäsi (hyödynnä Ravitsemusviikon tiedotetta halutessasi)

Kontaktoi paikallismediaa (esim. aluelehteä) ja kerro, mitä hyvää olette saavuttaneet alueella ravitsemuksen keinoin (voit hyödyntää tässäkin Ravitsemusviikon tiedotetta ja lisätä siihen alueellisia tietoja, esimerkiksi ehdotuksia haastateltavista ja paikallisia yhteystietoja).

 Järjestä ravitsemustapahtuma työpaikallasi.

 Pyydä ihmisiä kertomaan, miksi he luottavat ravitsemusasiantuntijaan. Hyödynnä printattava ”Minä luotan ravitsemusasiantuntijaan” -juliste

Pyydä ihmisiä kertomaan, miksi he luottavat ravitsemusterapeuttin.  Hyödynnä printattava ”Minä luotan ravitsemusterapeuttiin” -juliste

 Kerro omasta ammattiryhmästäsi. Hyödynnä tiedotetta sekä ”Mitä ovat ravitsemusterapeutit?” ja ”Ravitsemusterapeutti auttaa” -esitteitä.

Hyödynnä myös RTY:n tuottamaa julkaisua Hyvät ravitsemuskäytännöt – Ravitsemusterapeutit ja ravitsemusasiantuntijat osana terveyden edistämistä ja ravitsemushoitoa sekä julkaisuun liittyvää diasarjaa
Aineistosta on tuotettu myös kaksi ytimekästä kuvallista materiaalia, Hyvä ravitsemushoito ja Hyötyä hyvästä ravitsemusterveydestä,  joita voi käyttää monessa yhteydessä.

Esimerkki Ravitsemusviikon näkymisestä työpaikalla


Sosiaalisessa mediassa:

Seuraa @ravitsemus -tiliä Twitterissä ja @ravitsemusviikko-tiliä Instagramissa. Tykkää ja jaa.
Ravitsemusviikon keskustelua voit seurata sekä Instagramissa että Twitterissä aihetunnisteilla #ravitsemusviikko ja #siksiravitsemustiede
Insta-livessä olivat haastateltavina ti 10.11.  ravitsemusterapeutti Hanna Partanen ja to 12.11.professori Mikael Fogelholm.

Ravitsemusviikolle on tuotettu kuvamateriaalia, jota voit hyödyntää omissa some-postauksissasi:
Ravitsemusviikko 2020 Instagramissa ja Twitterissä
Ravitsemusasiantuntijan normipäivä
Siksi ravitsemustiede
Ravitsemusviikko 2020
Lisää aihetunnisteet  #ravitsemusviikko ja #siksiravitsemustiede julkaisuihisi.
Jos Twitterin käyttö ei ole tuttua, voit ladata tästäTwitter-käytön pikaohjeen

 Julkaisuideoita:
– Jaa tuotevinkki tai oma ruokasuosikki
–  Kerro omasta työpäivästäsi
– Jaa viikon ruoka-ajatus omasta (tai lapsen tai asiakkaan) suusta.

Kuuntele ja jaa Ravitsemusviikolla ma 9.11. julkaistava Aivosumutorven (@aivosumutorvi) ravitsemusasiantuntijuudesta kertova podcast. Podcastin löydät esim. verkkosivujen Aivosumutorvi.fi kautta. 


Twitter-kampanja ja sen apumateriaalit

Aivosumutorvi on tuottanut Ravitsemusviikolle twitterkampanjan, jolla tavoitellaan ravitsemusasiantuntijoiden laajaa näkyvyyttä.Twiittien avulla kerrotaan ravitsemusterapeuttien ja -tieteilijöiden osaamisesta.

Tuotettujen apumateriaalien avulla voit ottaa Twitterin haltuun, vaikka se ei olisi sinulle aiemmin tuttu. Tutustu Twitterin pikaoppaaseen tästä.
Kampanjan kuuluu kaksi twiittaus-haastetta: normipäivä-haaste ja #siksiravitsemustiede-haaste. Ota haasteet vastaan ja anna ravitsemusosaamisesi näkyä!

Normipäivä-haaste

Twiittaa työpäivästäsi! Haasteen tarkoituksena on tuoda esille ravitsemusasiantuntijoiden ja -terapeuttien monipuolista osaamista sekä monimuotoisia työpaikkoja ja -tehtäviä.

Voit twiitata pitkin työpäivää vastaamalla aina edelliseen twiittiisi tai tehdä työpäivän päätyttyä twiittiketjun päiväsi kulusta. Löydät ohjeet twiittiin vastaamiseen ja twiittiketjun tekemiseen täältä.

Voit kertoa esimerkiksi missä työskentelet, mitä toimenkuvaasi kuuluu, minkälaisia työtehtäviä sinulla on juuri tänään, keiden kanssa teet yhteistyötä ja tietysti sen tärkeimmän: mitä syöt lounaaksi! Samalla voi olla hyvä hetki tarkistaa, että Twitter-profiilisi on kunnossa – katso vinkit hyvän profiilikuvauksen tekemiseen täältä!

Kuvalliset twiitit saavat enemmän näkyvyyttä. Voit liittää johonkin twiiteistäsi tämän Ravitsemusviikon haastekuvan. Voit myös ottaa valokuvia päivän tapahtumista ja liittää niitä twiitteihisi. Löydät ohjeet kuvan lisäämiseen täältä.

Haasta mukaan ainakin kolme ravitsemustieteilijä- tai -terapeuttikollegaasi! Voit merkitä heidät twiittiin käyttämällä @-merkkiä – katso ohjeet täältä.

Muistathan käyttää twiitatessasi ainakin seuraavia hashtageja: #ravitsemusviikko #siksiravitsemustiede. Myös muita sopivia hashtageja kannattaa liittää twiitteihin. Merkitse twiittiin myös @ravitsemus-tili, joka uudelleentwiittaa haastetwiittejä ravitsemusviikon aikana.

Twiitti 1: Työskentelen ravitsemustutkijana @tutkimuslaitos. Tervetuloa seuraamaan työpäivääni @ravitsemus #ravitsemusviikko #siksiravitsemustiede (Twitter-haasteen kuva)

Twiitti 2: Työpäivä alkoi uuden projektin suunnittelupalaverissa. Meillä on monitieteellinen tutkimusryhmä pohtimassa ratkaisuja ruokahävikkiin. Esittelen ryhmälle punnitusmenetelmää, jolla ruokahävikkiä mitataan laitoskeittiöissä. #ruokahävikki #laitoskeittiö

Twiitti 3: Lounastauko! Ihanaa syödä pitkästä aikaa muualla kuin kotona. #lounas #lounaalla (Kuva lounaasta)

Twiitti 4: Sähköposteihin vastailua ja gradupalaveri. Tosi kiinnostavia tuloksia tulossa ja ihanaa kun on motivoituneita ohjattavia! #gradu #gradupalaveri #ravitsemustiede

Twiitti 5: Nyt luentoa pitämään. Tänään aiheena ruoansulatusentsyymit. @kollega, @tyokaveri ja @virkatoveri, kertokaahan teidän päivästä! #luento #ruoansulatus #ravitsemusfysiologia #fysiologia (Kuva luentodiasta)

Esimerkki haasteeseen sopivasta twiitistä


#siksiravitsemustiede-haaste

Kerro twiitillä, miksi ravitsemustiede on tärkeää! Haasteen tarkoituksena on tuoda esille ravitsemustieteen saavutuksia ja mahdollisuuksia eri näkökulmista.

Voit kertoa esimerkiksi:

  • miksi on välttämätöntä, että työtäsi tekee juuri ravitsemusterapeutti tai -tieteilijä?
  • miksi on tärkeää, että ravitsemustutkimusta tehdään?
  • miksi tekemäsi ravitsemukseen liittyvä järjestö- tai projektityö on hyödyllistä?
  • miksi olet onnellinen siitä, että tiimissäsi on ravitsemustieteellistä osaamista?
  • miksi on tärkeää, että olet päässyt juuri ravitsemusterapeutin hoitoon?
  • miksi olet tyytyväinen siihen, että työskentelet ravitsemusterapeutin tai -tieteilijän kanssa?

Kuvalliset twiitit saavat enemmän näkyvyyttä. Voit liittää johonkin twiiteistäsi tämän Ravitsemusviikon haastekuvan. Löydät ohjeet kuvan lisäämiseen täältä.

Haasta mukaan ainakin kolme kollegaasi! Voit merkitä heidät twiittiin käyttämällä @-merkkiä – katso ohjeet täältä.

Muistathan käyttää twiitatessasi ainakin seuraavia hashtageja: #ravitsemusviikko #siksiravitsemustiede. Myös muita sopivia hashtageja kannattaa liittää twiittiin. Merkitse twiittiin myös @ravitsemus-tili, joka uudelleentwiittaa ravitsemusviikon haastetwiittejä.

Ravitsemustieteen osaaminen on tärkeää syömishäiriöpotilaiden parissa työskenneltäessä, se mahdollistaa syömiskäyttäytymisen syvällisen ymmärtämisen. #siksiravitsemustiede #ravitsemusviikko #syömishäiriö #potilastyö @syomishairiolaitos @ravitsemus (Twitter-haasteen kuva)

Elintarvikkeiden kehityksessä tarvitaan ravitsemustieteen osaamista. Työssäni konsultoin @ruokafirma tuotekehitystä esimerkiksi ravitsemus- ja terveysväitteiden käytössä. #siksiravitsemustiede #ravitsemusviikko #elintarvike #tuotekehitys @ravitsemus (Twitter-haasteen kuva)

Esimerkki haasteeseen sopivasta twiitistä