RAVITSEMUSVIIKKO 2020

Ravitsemustiede saa oman vuotuisen teemaviikkonsa. Ensimmäistä Ravitsemusviikkoa vietetään marraskuun toisella viikolla 9.-13.11.2020. Ravitsemusviikko tekee ravitsemustiedettä tutummaksi: se avaa ajankohtaista tutkimusta, ravitsemustieteilijöiden tekemää työtä ja tuo esille luotettavan ravitsemustiedon edustajat.

Ravitsemusviikolla yliopistokoulutetut ravitsemusasiantuntijat ovat näkyvästi esillä työpaikoillaan ja sosiaalisessa mediassa. Ravitsemusviikon järjestävät Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry ja Suomen ravitsemustieteen yhdistys ry.

Tiedote Ravitsemusviikosta


Näin osallistut Ravitsemusviikolle 2020 

Vain mielikuvitus on rajana siinä, kuinka ravitsemusasiantuntijat voivat tuoda esille osaamistaan työpaikoillaan sekä perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa.  Nosta kissan häntä ylös – ole ylpeä osaamisestasi ja anna sen kuulua!
Tässä muutamia ohjeita, joilla pääset hyvin alkuun:


Työpaikalla ja alueellasi:

Jaa ravitsemusaineistoa työyhteisösi viestintäkanaviin ja kerro näin itsestäsi ja ammattiryhmästäsi (hyödynnä Ravitsemusviikon tiedotetta halutessasi)

Kontaktoi paikallismediaa (esim. aluelehteä) ja kerro, mitä hyvää olette saavuttaneet alueella ravitsemuksen keinoin (voit hyödyntää tässäkin Ravitsemusviikon tiedotetta ja lisätä siihen alueellisia tietoja, esimerkiksi ehdotuksia haastateltavista ja paikallisia yhteystietoja).

 Järjestä ravitsemustapahtuma työpaikallasi.

 Pyydä ihmisiä kertomaan, miksi he luottavat ravitsemusasiantuntijaan. Hyödynnä printattava ”Minä luotan ravitsemusasiantuntijaan” -juliste

Pyydä ihmisiä kertomaan, miksi he luottavat ravitsemusterapeuttin.  Hyödynnä printattava ”Minä luotan ravitsemusterapeuttiin” -juliste

 Kerro omasta ammattiryhmästäsi. Hyödynnä tiedotetta sekä ”Mitä ovat ravitsemusterapeutit?” ja ”Ravitsemusterapeutti auttaa” -esitteitä.

Hyödynnä myös keväällä 2020 RTY:n tuottamaa julkaisua Hyvät ravitsemuskäytännöt – Ravitsemusterapeutit ja ravitsemusasiantuntijat osana terveyden edistämistä ja ravitsemushoitoa sekä julkaisuun liittyvää diasarjaa


Sosiaalisessa mediassa:

Seuraa @ravitsemus -tiliä Twitterissä ja @ravitsemusviikko-tiliä Instagramissa. Tykkää ja jaa.
Ravitsemusviikon keskustelua voit seurata sekä Instagramissa että Twitterissä aihetunnisteilla #ravitsemusviikko ja #siksiravitsemustiede
Insta-livessä ovat ti 10.11. klo 18 alkaen ravitsemusterapeutti Hanna Partanen ja to 12.11.prof. Mikael Fogelholm.

Ravitsemusviikolle on tuotettu kuvamateriaalia, jota voit hyödyntää omissa some-postauksissasi:
Ravitsemusviikko 2020 Instagramissa ja Twitterissä
Ravitsemusasiantuntijan normipäivä
Siksi ravitsemustiede
Ravitsemusviikko 2020
Lisää #ravitsemusviikko ja #siksiravitsemustiede -julkaisuihisi.
Jos Twitterin käyttö ei ole tuttua, voit ladata tästäTwitter-käytön pikaohjeen

 Julkaisuideoita:
– Jaa tuotevinkki tai oma ruokasuosikki
–  Kerro omasta työpäivästäsi
– Jaa viikon ruoka-ajatus omasta (tai lapsen tai asiakkaan) suusta.

Kuuntele ja jaa Ravitsemusviikolla julkaistava Aivosumutorven (@aivosumutorvi) ravitsemusasiantuntijuudesta kertova podcast.


Twitter-kampanja ja sen apumateriaalit

Aivosumutorvi on tuottanut Ravitsemusviikolle twitterkampanjan, jolla tavoitellaan ravitsemusasiantuntijoiden laajaa näkyvyyttä.Twiittien avulla kerrotaan ravitsemusterapeuttien ja -tieteilijöiden osaamisesta.

Tuotettujen apumateriaalien avulla voit ottaa Twitterin haltuun, vaikka se ei olisi sinulle aiemmin tuttu.
Kampanjan kuuluu kaksi twiittaus-haastetta: normipäivä-haaste ja #siksiravitsemustiede-haaste. Ota haasteet vastaan ja anna ravitsemusosaamisesi näkyä!

Normipäivä-haaste

Twiittaa työpäivästäsi! Haasteen tarkoituksena on tuoda esille ravitsemusasiantuntijoiden ja -terapeuttien monipuolista osaamista sekä monimuotoisia työpaikkoja ja -tehtäviä.

Voit twiitata pitkin työpäivää vastaamalla aina edelliseen twiittiisi tai tehdä työpäivän päätyttyä twiittiketjun päiväsi kulusta. Löydät ohjeet twiittiin vastaamiseen ja twiittiketjun tekemiseen täältä.

Voit kertoa esimerkiksi missä työskentelet, mitä toimenkuvaasi kuuluu, minkälaisia työtehtäviä sinulla on juuri tänään, keiden kanssa teet yhteistyötä ja tietysti sen tärkeimmän: mitä syöt lounaaksi! Samalla voi olla hyvä hetki tarkistaa, että Twitter-profiilisi on kunnossa – katso vinkit hyvän profiilikuvauksen tekemiseen täältä!

Kuvalliset twiitit saavat enemmän näkyvyyttä. Voit liittää johonkin twiiteistäsi tämän Ravitsemusviikon haastekuvan. Voit myös ottaa valokuvia päivän tapahtumista ja liittää niitä twiitteihisi. Löydät ohjeet kuvan lisäämiseen täältä.

Haasta mukaan ainakin kolme ravitsemustieteilijä- tai -terapeuttikollegaasi! Voit merkitä heidät twiittiin käyttämällä @-merkkiä – katso ohjeet täältä.

Muistathan käyttää twiitatessasi ainakin seuraavia hashtageja: #ravitsemusviikko #siksiravitsemustiede. Myös muita sopivia hashtageja kannattaa liittää twiitteihin. Merkitse twiittiin myös @ravitsemus-tili, joka uudelleentwiittaa haastetwiittejä ravitsemusviikon aikana.

Twiitti 1: Työskentelen ravitsemustutkijana @tutkimuslaitos. Tervetuloa seuraamaan työpäivääni @ravitsemus #ravitsemusviikko #siksiravitsemustiede (Twitter-haasteen kuva)

Twiitti 2: Työpäivä alkoi uuden projektin suunnittelupalaverissa. Meillä on monitieteellinen tutkimusryhmä pohtimassa ratkaisuja ruokahävikkiin. Esittelen ryhmälle punnitusmenetelmää, jolla ruokahävikkiä mitataan laitoskeittiöissä. #ruokahävikki #laitoskeittiö

Twiitti 3: Lounastauko! Ihanaa syödä pitkästä aikaa muualla kuin kotona. #lounas #lounaalla (Kuva lounaasta)

Twiitti 4: Sähköposteihin vastailua ja gradupalaveri. Tosi kiinnostavia tuloksia tulossa ja ihanaa kun on motivoituneita ohjattavia! #gradu #gradupalaveri #ravitsemustiede

Twiitti 5: Nyt luentoa pitämään. Tänään aiheena ruoansulatusentsyymit. @kollega, @tyokaveri ja @virkatoveri, kertokaahan teidän päivästä! #luento #ruoansulatus #ravitsemusfysiologia #fysiologia (Kuva luentodiasta)

Kuvaesimerkki twiitistä


#siksiravitsemustiede-haaste

Kerro twiitillä, miksi ravitsemustiede on tärkeää! Haasteen tarkoituksena on tuoda esille ravitsemustieteen saavutuksia ja mahdollisuuksia eri näkökulmista.

Voit kertoa esimerkiksi:

  • miksi on välttämätöntä, että työtäsi tekee juuri ravitsemusterapeutti tai -tieteilijä?
  • miksi on tärkeää, että ravitsemustutkimusta tehdään?
  • miksi tekemäsi ravitsemukseen liittyvä järjestö- tai projektityö on hyödyllistä?
  • miksi olet onnellinen siitä, että tiimissäsi on ravitsemustieteellistä osaamista?
  • miksi on tärkeää, että olet päässyt juuri ravitsemusterapeutin hoitoon?
  • miksi olet tyytyväinen siihen, että työskentelet ravitsemusterapeutin tai -tieteilijän kanssa?

Kuvalliset twiitit saavat enemmän näkyvyyttä. Voit liittää johonkin twiiteistäsi tämän Ravitsemusviikon haastekuvan. Löydät ohjeet kuvan lisäämiseen täältä.

Haasta mukaan ainakin kolme kollegaasi! Voit merkitä heidät twiittiin käyttämällä @-merkkiä – katso ohjeet täältä.

Muistathan käyttää twiitatessasi ainakin seuraavia hashtageja: #ravitsemusviikko #siksiravitsemustiede. Myös muita sopivia hashtageja kannattaa liittää twiittiin. Merkitse twiittiin myös @ravitsemus-tili, joka uudelleentwiittaa ravitsemusviikon haastetwiittejä.

Ravitsemustieteen osaaminen on tärkeää syömishäiriöpotilaiden parissa työskenneltäessä, se mahdollistaa syömiskäyttäytymisen syvällisen ymmärtämisen. #siksiravitsemustiede #ravitsemusviikko #syömishäiriö #potilastyö @syomishairiolaitos @ravitsemus (Twitter-haasteen kuva)

Elintarvikkeiden kehityksessä tarvitaan ravitsemustieteen osaamista. Työssäni konsultoin @ruokafirma tuotekehitystä esimerkiksi ravitsemus- ja terveysväitteiden käytössä. #siksiravitsemustiede #ravitsemusviikko #elintarvike #tuotekehitys @ravitsemus (Twitter-haasteen kuva)

 Kuvaesimerkki twiitistä

 

Mitä muuta? Mainioita ideoita tulee varmasti jäsenkunnasta ja siksi toivommekin, että kertoisitte, miten aiotte osallistua. Ideat pyydetään sähköpostitse osoitteeseen rty@rty.fi, viestin otsikoksi Ravitsemusviikko.

 

Tehdään yhdessä alaamme ja osaamistamme tutuksi!