26. VALTAKUNNALLISET RAVITSEMUSPÄIVÄT 1.- 2.10.2018

LIHAVUUDEN HYVÄ HOITO – TUTKITTUA TIETOA JA KÄYTÄNNÖN KOKEMUSTA
 
TULOSTETTAVA OHJELMA2018
 
Maanantai
1.10.2018

8.30–9.50

Ilmoittautuminen ja aamukahvi näyttelyalueella

9.50-10.10

Avaus ja Ravitsemusteko 2018 -palkinnon jako

 TIETEEN VIIMEISIN SANA LAIHDUTUSRUOKAVALIOISTA

10.10–10.45

Mikä on paras dieetti?
Dosentti, yliopistonlehtori Leila Karhunen, Itä-Suomen yliopisto

10.45–11.15

Suolistomikrobit ja lihavuus
Dosentti, yliopistonlehtori Anna-Maria Pajari, Helsingin yliopisto

11.15–12.30

Lounas näyttelyalueella

 KOKONAISVALTAISTA HOITOA

12.30 –13.00

Lääkkeet ja painonhallinta
LKT, sisätautiopin professori Markku Savolainen, Oulun yliopisto

13.00 –13.30

Mielenterveyspotilaan sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskitekijät
LT, va. osastonylilääkäri Tuula Heiskanen, KYS, Mielenterveys ja hyvinvointi -palvelukeskus

13.30 –14.15

Iltapäiväkahvi näyttelyalueella

14.15–14.45

Negatiiviset emootiot, syöminen ja painonhallinta
VTT, dosentti, akatemiatutkija Hanna Konttinen, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto, Helsingin yliopist0

14.45 –15.15

BED-potilaan ravitsemushoito
Laillistettu ravitsemusterapeutti Mari Aalto, HUS

15.15 –16.00

Lihavuuden hoidon metaboliset hyödyt ja haasteet
Professori, ylilääkäri Kirsi Pietiläinen, Helsingin yliopiston Lihavuustutkimusyksikkö ja HUS Lihavuuskeskus

16.00-16.10 Tauko

16.10-17.10

ERITYISKYSYMYKSIÄ

  Downin oireyhtymä ja painonhallinta
Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna-Mari Karhumaa, Ravitsemuskaari
  Selkäydinvammapotilaan energiantarve ja sopiva paino
Laillistettu ravitsemusterapeutti Kirsti Sammallahti, Tays

 

Keskustelua vähän kuluttavan sopivasta energiatasosta
Vetäjänä Kirsti Sammallahti

 

 

Tiistai 2.10.2018

 

8.30–9.00

Ilmoittautuminen ja aamukahvi näyttelyalueella

ONNISTUMISEN EVÄITÄ

9.00–9.35

Hallitaanko painoa hampaita kiristellen?
– Kokemuksia suomalaisten onnistuneesta painonhallinnasta
ETM, tohtorikoulutettava Anu Joki,
Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto, Helsingin yliopisto

9.35–10.05

Lisää proteiinia ja GI alas – ratkaisu diabeteksen ehkäisyyn ja painonhallintaan?
Kansainvälisen PREVIEW-intervention toteutus ja alustavia tuloksia
Tohtorikoulutettava, projektikoordinaattori Elli Jalo
,
Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto, Helsingin yliopisto

10.05-10.30

Tauko, näyttelyyn tutustuminen

 NÄKÖKULMIA MOTIVOINTIIN

10.30–11.00

Miksi motivointi on mahdotonta?
Dosentti, tutkimusjohtaja ja johtaja Pilvikki Absetz,
Itä-Suomen yliopisto & Collaborative Care Systems Finland

11.00-11.30

Oikein syömistä vai itsestä huolehtimista?
– Terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä haavoittuvassa asemassa olevien nuorten parissa
FT, hankekoordinaattori Sanna Talvia, KEHUVA-hanke, Itä-Suomen yliopisto

11.30-13.00

Lounas näyttelyalueella

HOITOMYÖNTYVYYDESTÄ VOIMAANTUMISEEN: ohjaajille

13.00–14.00

Työkaluja yksilöohjaukseen ja ryhmiin
Laillistettu ravitsemusterapeutti Anna-Maria Teeriniemi, KYS
Laillistettu ravitsemusterapeutti Terhi Jokelainen, OYS
Laillistettu ravitsemusterapeutti ja kognitiivinen lyhytterapeutti Anette Palssa, yrittäjä

 14.00–14.30

Iltapäiväkahvi näyttelyalueella

 14.30–15.00

Olenko minä esteenä?
Sanoja ohjaajalle: Kulje tämä matka kanssani ja kehity ohjaajana
Laillistettu ravitsemusterapeutti ja kognitiivinen lyhytterapeutti Anette Palssa, yrittäjä

15.00-15.25

Verkkopalvelun hyödyntäminen terveydenhuollossa
-Miten asiakkaan ohjaus muuttuu?
Laillistettu ravitsemusterapeutti, kehittäjä Kaisa Pulkkinen,
Virtuaalisairaala 2.0 -hanke ja Terveyskylä.fi-palvelu

 TYÖPAJA (rajoitettu osallistujamäärä, ennakkoilmoittautuminen) ks. lisätietoja alla

15.30–17.00

 

 

Digitaaliset menetelmät ravitsemusterapeutin työssä -työpaja
Laillistettu ravitsemusterapeutti, kehittäjä Kaisa Pulkkinen,
Virtuaalisairaala 2.0 -hanke ja Terveyskylä.fi-palvelu

 

 

  1. Digitaalisten menetelmien käyttäjät – milaiselle potilaalle minun kannattaa suositella digitaalista palvelua tai ratkaisua?

 

 

 

 

 

2. Minkä digitaalisen ratkaisun potilaasi on kokenut hyödylliseksi? Käytön edut ja haasteet?
(potilaan näkökulma)

 

 

 

 

 

3. Minkä digitaalisen ratkaisun olet kokenut hyödylliseksi omassa työssäsii? Käytön edut ja haasteet?
(ammattilaisen näkökulma)

 

 

 

 

4. Millaista digitaalista ratkaisua toivoisit, josta olisi hyötyä työssäsi?
(potilaan ja ammattilaisen näkökulma)

 

 

 

 

 

 

5. Miten motivoit potilastasi digitaalisten ratkaisujen käyttöön?

 

 

 

 

 

6. Miten motivoit kollegojasi digitaalisten ratkaisujen käyttöön?