Materiaalipankki

RTY:n materiaalipankki sisältää kuva- ja muuta materiaalia hyödynnettäväksi hyvästä ravitsemuksesta kertovien esitysten havainnollistamiseen sekä muuta yhdistyksemme julkaisemaa tietoa ravitsemukseen liittyen. Tutustuthan materiaalipankin kuvien käyttöohjeisiin ennen kuvien käyttöä!

Materiaalipankin kuvien käyttöohje

  • Kuvia voi käyttää hyvästä ravitsemuksesta kertovan esityksen havainnollistamiseen ja kertaluonteisesti juttujen kuvituksena.
  • Kuvissa pitää näkyä joko RTY:n logo tai lähteenä Kuva: ©Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry.
  • Kuvien käyttö ei ole sallittu hyvän tavan vastaisesti, kaupallisiin tarkoituksiin eikä ilmaiseksi jaettaviin tuotteisiin.
  • Lisätietoja kuvien käytöstä, ota yhteyttä toimistoomme sähköpostilla: rty@rty.fi.

 

Materiaalipankin sisältö

 

Hyvät ravitsemuskäytännöt -julkaisu

RTY:n keväällä 2020 tuottaman julkaisun toinen päivitetty versio:
HYVÄT RAVITSEMUSKÄYTÄNNÖT – ravitsemusterapeutit ja ravitsemusasiantuntijat osana terveyden edistämistä ja ravitsemushoitoa  ja julkaisuun liittyvä diasarja

Julkaisussa tehdään näkyväksi ravitsemusterapeuttien ja -asiantuntijoiden merkitys, tehtävät ja tarve terveydenedistämistyössä sekä sosiaali-, terveys- ja ruokapalveluissa.

 

Lapset

 

Annoskuvakirja (vain luku -muodossa)

 

Painetun kirjan voi tilata verkkokaupasta.

Aineiston on tuottanut DAGIS-projekti.

 

 

Koulupäivän ateriat

Käytettäväksi yhdessä Kunnon ruokaa koululaiselle -esitteen kanssa.

 

 

 

 

Syömishäiriöihin liittyvät materiaalit

 

Kohti syömisen iloa -ruokapyramidi

Tulosta kuva tästä

Keskustelun avaajaksi ja positiivisen ruokasuhteen opetteluun
mm rajoittavaa syömishäiriötä sairastaville, ruokailon kadottaneille.

 

 

 

 

Bli vän med mat -matpyramid

Tulosta kuva tästä

 

 

 

 

 

Syömishäiriö ruokapöydässä – vinkkejä ruokailun tueksi

Opas vanhemmille ja läheisille (A5, 8 sivua).

Tekijät:
Sari Aapro, Terhi Jokelainen, Katja Mäkelä,
Riikka Vierimaa ja Riikka Viljanen sekä
OYS:n nuorisopsykiatrian syömishäiriötyöryhmä
(lh Aila Bärs, sh Maaria Keita-Järviö,
sh Katja Niskakangas ja sh Jaana Poikola)

 

Tulosta esite tästä

Tulostusohje:
Tulosta vaakasuoraan, 2-sivuiseksi, lyhyen sivun kautta kääntäen.
Taita tulosteet (kaksi 2-puoleista) sisäkkäin sivunumeroiden osoittamassa järjestyksessä. Niittaa tarvittaessa sivut yhteen taitekohdasta.

 

Ravitsemushoito on kustannusvaikuttavaa -artikkeli

Lue täältä artikkeli ravitsemushoidon kustannusvaikuttavuudesta. Artikkeli on julkaistu Ravitsemusasiantuntija-lehdessä 2/2022.

 

Ravitsemusviikko

Ravitsemusviikon sivulta voit lukea lisää Ravitsemusviikko-tapahtumasta ja tutustua Ravitsemusviikkoa varten tehtyihin materiaaleihin ja ladata niitä omaan käyttöösi.

Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen logo

RTY logo

Avaa kuva klikkaamalla sitä, minkä jälkeen voit tallentaa kuvan koneellesi.

 

Ruokakuvia

RTY:n omistamia ruokakuvia. Kuvassa pitää näkyä joko RTY:n logo tai lähteenä Kuva: ©Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry. Kuvien käyttö ei ole sallittu hyvän tavan vastaisesti, kaupallisiin tarkoituksiin eikä ilmaiseksi jaettaviin tuotteisiin.

Avaa haluamasi kuva klikkaamalla sitä, minkä jälkeen voit tallentaa kuvan koneellesi.

​​

 

Kuvia koulutuskäyttöön

Kuvia hyvästä ravitsemuksesta tai lihavuusleikkauksen jälkeisestä ruokavaliosta kertovan esityksen havainnollistamiseen ja kertaluonteisesti juttujen kuvituksena.

Kuvassa pitää näkyä joko RTY:n logo tai lähteenä Kuva: ©Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry. Kuvien käyttö ei ole sallittu hyvän tavan vastaisesti, kaupallisiin tarkoituksiin eikä ilmaiseksi jaettaviin tuotteisiin.

Avaa haluamasi kuva klikkaamalla sitä, minkä jälkeen voit tallentaa kuvan koneellesi.

  • Lautasmalli1 2480px * 1748px

    Perinteiseen tapaan esitetty lautasmalli, kun pääruokana on kalaa, lihaa tai soijaa/papuja ja lisukkeena perunaa tai riisiä.
    Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”.

  • Ruokakolmio 2480px * 1748px

    Terveellinen ruokavalio sisältää paljon kolmion alaosassa olevia raaka-aineita ja harvoin huipulla olevia. Kolmio on kuvituksena mm. esitteissä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat” ja “Raudanpuuteanemian ruokavaliohoito”.

  • Lautasmalli2 2480px * 1748px

    Lautasmalli toimii myös keitto-, pasta-, risotto-, vokki-, laatikko- ja pataruoissa. Niissä kasvikset ovat osa pääruokaa.
    Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”.

  • Lihavuusleikatun ruokakolmio 2480px * 1748px

    Lihavuusleikatun ruokakolmiossa proteiinipitoiset elintarvikkeet ovat merkittävämmässä asemassa kuin yleensä. Kolmio on myös esitteen “Ruokailu 1-2 vuotta lihavuusleikkauksen jälkeen” kuvituksena.

  • Ainekset_ruokaan 2480px * 1748px

    Lautasmallia voi hyödyntää myös ruokaa laitettaessa: suurin osa raaka-aineista on kasviksia.
    Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”.

  • Vegaanin lautasmalli_iso 1558px * 1488px

    Vegaanin lautasmallissa lautanen jaetaan kolmeen yhtä suureen osaan:
    1. proteiinipitoiset/ runsaasti proteiinia sisältävät kasvikunnan tuotteet
    2. muita kasviksia tuoreena ja kypsänä
    3. hiilihydraattilisäke

  • Vegaanin ruokaympyrä_iso 1558px * 1488px

    Vegaanin ruokavalio sisältää vain kasvikunnan tuotteita. Näitä kaikkia ruoka-aineryhmiä tarvitaan, jotta ruokavalio olisi monipuolinen.
    Kuvitusta Vegaaniruokavalio-ohjelehtiseen 2016.

  • Kasvissyöjän ruokaympyrä 1890px * 1748px

    Kasvikunnan tuotteita ja maitovalmisteita käyttävän kasvissyöjän ruokaympyrä. Se kertoo, miten kootaan monipuolinen ruokavalio.
    Kuvitusta lehtiseen: Kasvisruokavalio, 2017

  • PYRAMIDI_KOHTI_ILOA_kuva 5321px * 3777px

    Positiivisen ruokasuhteen opettelun ja siitä keskustelemisen tueksi tehty ruokapyramidi.
    Alkuperäinen pyramidi on luotu Australiassa, ja se on esitetty artikkelissa "Hart et al. The REAL Food Guide/ The eating disorder healthy eating guide". Suomen oloihin sen on muokannut joukko syömishäiriöpotilaisiin perehtyneitä ravitsemusterapeutteja..
    Toteutus: Marianna Hölttä

  • PYRAMID_svenska_kuva 5321px * 3777px

    Pyramiden är ett hjälpmedel för att diskutera maten och lära sig en positiv attityd till den.
    Pyramiden kommer ursprungligen från Australien (The REAL Food Guide, artikeln "The eating disorder healthy eating guide", Hart m.fl.) Den har anpassats för finländska förhållanden av en grupp näringsterapeuter som arbetar med ätstörningspatienter.
    Layout: Marianna Hölttä