Materiaalipankki
RTY:n materiaalipankki sisältää kuva- ja muuta materiaalia hyödynnettäväksi hyvästä ravitsemuksesta kertovien esitysten havainnollistamiseen sekä muuta yhdistyksemme julkaisemaa tietoa ravitsemukseen liittyen. Tutustuthan materiaalipankin kuvien käyttöohjeisiin ennen kuvien käyttöä!
Materiaalipankin kuvien käyttöohje
- Kuvia voi käyttää hyvästä ravitsemuksesta kertovan esityksen havainnollistamiseen ja kertaluonteisesti juttujen kuvituksena.
- Kuvissa pitää näkyä joko RTY:n logo tai lähteenä Kuva: ©Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry.
- Kuvien käyttö ei ole sallittu hyvän tavan vastaisesti, kaupallisiin tarkoituksiin eikä ilmaiseksi jaettaviin tuotteisiin.
- Lisätietoja kuvien käytöstä, ota yhteyttä toimistoomme sähköpostilla: rty@rty.fi.
Materiaalipankin sisältö
- Hyvät ravitsemuskäytännöt -julkaisu
- Lapset
- Syömishäiriöihin liittyvät materiaalit
- Ravitsemushoito on kustannusvaikuttavaa -artikkeli
- Ravitsemusviikko
- Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen logo
- Ruokakuvia
- Kuvia koulutuskäyttöön
Hyvät ravitsemuskäytännöt -julkaisu
RTY:n keväällä 2020 tuottaman julkaisun toinen päivitetty versio:
HYVÄT RAVITSEMUSKÄYTÄNNÖT – ravitsemusterapeutit ja ravitsemusasiantuntijat osana terveyden edistämistä ja ravitsemushoitoa ja julkaisuun liittyvä diasarja
Julkaisussa tehdään näkyväksi ravitsemusterapeuttien ja -asiantuntijoiden merkitys, tehtävät ja tarve terveydenedistämistyössä sekä sosiaali-, terveys- ja ruokapalveluissa.
Lapset
Annoskuvakirja (vain luku -muodossa)
Painetun kirjan voi tilata verkkokaupasta.
Aineiston on tuottanut DAGIS-projekti.
Koulupäivän ateriat
Käytettäväksi yhdessä Kunnon ruokaa koululaiselle -esitteen kanssa.
Syömishäiriöihin liittyvät materiaalit
Kohti syömisen iloa -ruokapyramidi
Keskustelun avaajaksi ja positiivisen ruokasuhteen opetteluun
mm rajoittavaa syömishäiriötä sairastaville, ruokailon kadottaneille.
Bli vän med mat -matpyramid
Syömishäiriö ruokapöydässä – vinkkejä ruokailun tueksi
Opas vanhemmille ja läheisille (A5, 8 sivua).
Tekijät:
Sari Aapro, Terhi Jokelainen, Katja Mäkelä,
Riikka Vierimaa ja Riikka Viljanen sekä
OYS:n nuorisopsykiatrian syömishäiriötyöryhmä
(lh Aila Bärs, sh Maaria Keita-Järviö,
sh Katja Niskakangas ja sh Jaana Poikola)
Tulostusohje:
Tulosta vaakasuoraan, 2-sivuiseksi, lyhyen sivun kautta kääntäen.
Taita tulosteet (kaksi 2-puoleista) sisäkkäin sivunumeroiden osoittamassa järjestyksessä. Niittaa tarvittaessa sivut yhteen taitekohdasta.
Ravitsemushoito on kustannusvaikuttavaa -artikkeli
Lue täältä artikkeli ravitsemushoidon kustannusvaikuttavuudesta. Artikkeli on julkaistu Ravitsemusasiantuntija-lehdessä 2/2022.
Ravitsemusviikko
Ravitsemusviikon sivulta voit lukea lisää Ravitsemusviikko-tapahtumasta ja tutustua Ravitsemusviikkoa varten tehtyihin materiaaleihin sekä ladata niitä omaan käyttöösi.
Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen logo
Avaa kuva klikkaamalla sitä, minkä jälkeen voit tallentaa kuvan koneellesi.
Ruokakuvia
RTY:n omistamia ruokakuvia. Kuvassa pitää näkyä joko RTY:n logo tai lähteenä Kuva: ©Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry. Kuvien käyttö ei ole sallittu hyvän tavan vastaisesti, kaupallisiin tarkoituksiin eikä ilmaiseksi jaettaviin tuotteisiin.
Avaa haluamasi kuva klikkaamalla sitä, minkä jälkeen voit tallentaa kuvan koneellesi.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kuvia koulutuskäyttöön
Kuvia hyvästä ravitsemuksesta tai lihavuusleikkauksen jälkeisestä ruokavaliosta kertovan esityksen havainnollistamiseen ja kertaluonteisesti juttujen kuvituksena.
Kuvassa pitää näkyä joko RTY:n logo tai lähteenä Kuva: ©Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry. Kuvien käyttö ei ole sallittu hyvän tavan vastaisesti, kaupallisiin tarkoituksiin eikä ilmaiseksi jaettaviin tuotteisiin.
Avaa haluamasi kuva klikkaamalla sitä, minkä jälkeen voit tallentaa kuvan koneellesi.
-
Perinteiseen tapaan esitetty lautasmalli, kun pääruokana on kalaa, lihaa tai soijaa/papuja ja lisukkeena perunaa tai riisiä.
Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”. -
Lautasmalli toimii myös keitto-, pasta-, risotto-, vokki-, laatikko- ja pataruoissa. Niissä kasvikset ovat osa pääruokaa.
Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”. -
Lihavuusleikatun ruokakolmiossa proteiinipitoiset elintarvikkeet ovat merkittävämmässä asemassa kuin yleensä. Kolmio on myös esitteen “Ruokailu 1-2 vuotta lihavuusleikkauksen jälkeen” kuvituksena.
-
Lautasmallia voi hyödyntää myös ruokaa laitettaessa: suurin osa raaka-aineista on kasviksia.
Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”. -
Vegaanin ruokavalio sisältää vain kasvikunnan tuotteita. Näitä kaikkia ruoka-aineryhmiä tarvitaan, jotta ruokavalio olisi monipuolinen.
Kuvitusta Vegaaniruokavalio-ohjelehtiseen 2016. -
Kasvikunnan tuotteita ja maitovalmisteita käyttävän kasvissyöjän ruokaympyrä. Se kertoo, miten kootaan monipuolinen ruokavalio.
Kuvitusta lehtiseen: Kasvisruokavalio, 2017