Materiaalipankki
RAVITSEMUSVIIKKO 2020 JA SEN MATERIAALIT, klikkaa tästä
RTY:n keväällä 2020 tuottaman julkaisun 2.päivitetty versio:
HYVÄT RAVITSEMUSKÄYTÄNNÖT – ravitsemusterapeutit ja ravitsemusasiantuntijat osana terveyden edistämistä ja ravitsemushoitoa ja julkaisuun liittyvä diasarja
Julkaisussa tehdään näkyväksi ravitsemusterapeuttien ja -asiantuntijoiden merkitys, tehtävät ja tarve terveydenedistämistyössä sekä sosiaali-, terveys- ja ruokapalveluissa.
KOHTI SYÖMISEN ILOA -ruokapyramidi
Tulosta kuva tästä
Keskustelun avaajaksi ja positiivisen ruokasuhteen opetteluun
mm rajoittavaa syömishäiriötä sairastaville, ruokailon kadottaneille.
BLI VÄN MED MAT -matpyramid
Tulosta kuva tästä
SYÖMISHÄIRIÖ RUOKAPÖYDÄSSÄ – vinkkejä ruokailun tueksi
Opas vanhemmille ja läheisille (A5, 8 sivua)
Tekijät: Sari Aapro, Terhi Jokelainen, Katja Mäkelä,
Riikka Vierimaa ja Riikka Viljanen sekä
OYS:n nuorisopsykiatrian syömishäiriötyöryhmä
(lh Aila Bärs, sh Maaria Keita-Järviö,
sh Katja Niskakangas ja sh Jaana Poikola)
Tulosta esite tästä
TULOSTUSOHJE:
Tulosta vaakasuoraan, 2-sivuiseksi, lyhyen sivun kautta kääntäen.
Taita tulosteet (kaksi 2-puoleista) sisäkkäin sivunumeroiden osoittamassa järjestyksessä. Niittaa tarvittaessa sivut yhteen taitekohdasta.
Annoskuvakirja (vain luku -muodossa)
Painetun kirjan voi tilata verkkokaupasta.
Aineiston on tuottanut DAGIS-projekti.
Koulupäivän ateriat
Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille
Diat koulutuskäyttöön
Diat ovat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäisen ja THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalon käsialaa. Diat ovat PowerPoint-muodossa, joten niitä voi muokata omiin tarpeisiin sopiviksi.
Diat ovat viidessä erässä. Nimissä viitataan suosituskirjan lukuihin. Esim. luvut 3-4 kertovat ruoasta, raskaudesta ja imetyksestä.

RTY:n tuottamia kuvia koulutuskäyttöön
Kuvia hyvästä ravitsemuksesta tai lihavuusleikkauksen jälkeisestä ruokavaliosta kertovan esityksen havainnollistamiseen ja kertaluonteisesti juttujen kuvituksena. Kuvassa pitää näkyä joko RTY:n logo tai lähteenä Kuva: ©Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry. Kuvien käyttö ei ole sallittu hyvän tavan vastaisesti, kaupallisiin tarkoituksiin eikä ilmaiseksi jaettaviin tuotteisiin.
Avaa haluamasi kuva klikkaamalla sitä. Voit sitten tallentaa kuvan koneellesi.
-
Perinteiseen tapaan esitetty lautasmalli, kun pääruokana on kalaa, lihaa tai soijaa/papuja ja lisukkeena perunaa tai riisiä.
Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”. -
Lautasmalli toimii myös keitto-, pasta-, risotto-, vokki-, laatikko- ja pataruoissa. Niissä kasvikset ovat osa pääruokaa.
Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”. -
Lihavuusleikatun ruokakolmiossa proteiinipitoiset elintarvikkeet ovat merkittävämmässä asemassa kuin yleensä. Kolmio on myös esitteen “Ruokailu 1-2 vuotta lihavuusleikkauksen jälkeen” kuvituksena.
-
Lautasmallia voi hyödyntää myös ruokaa laitettaessa: suurin osa raaka-aineista on kasviksia.
Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”. -
Vegaanin ruokavalio sisältää vain kasvikunnan tuotteita. Näitä kaikkia ruoka-aineryhmiä tarvitaan, jotta ruokavalio olisi monipuolinen.
Kuvitusta Vegaaniruokavalio-ohjelehtiseen 2016. -
Kasvikunnan tuotteita ja maitovalmisteita käyttävän kasvissyöjän ruokaympyrä. Se kertoo, miten kootaan monipuolinen ruokavalio.
Kuvitusta lehtiseen: Kasvisruokavalio, 2017