Materiaalipankki

 

 

  KOHTI SYÖMISEN ILOA -ruokapyramidi
      Tulostettava pdf

Keskustelun avaajaksi ja positiivisen ruokasuhteen opetteluun.

 

 

BLI VÄN MED MAT -matpyramid
    Tulostettava pdf

 

 

 

 

 

 
Annoskuvakirja (vain luku -muodossa)

Painetun kirjan voi tilata verkkokaupasta.

 

 

Koulupäivän ateriat

 

 

 

Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille
Diat koulutuskäyttöön

Diat ovat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäisen ja THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalon käsialaa. Diat ovat PowerPoint-muodossa, joten niitä voi muokata omiin tarpeisiin sopiviksi.

Diat ovat viidessä erässä. Nimissä viitataan suosituskirjan lukuihin. Esim. luvut 3-4 kertovat ruoasta, raskaudesta ja imetyksestä.

Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille
Klikkaa kuva suuremmaksi

Luku 1, diat 1-18

Luku 2, diat 19-33

Luvut 3-4, diat 34-43

Luku 5, diat 44-63

Luvut 6-8, diat 64-78


RTY:n tuottamia kuvia koulutuskäyttöön

Kuvia hyvästä ravitsemuksesta tai lihavuusleikkauksen jälkeisestä ruokavaliosta kertovan esityksen havainnollistamiseen ja kertaluonteisesti juttujen kuvituksena. Kuvassa pitää näkyä joko RTY:n logo tai lähteenä Kuva:  ©Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry. Kuvien käyttö ei ole sallittu hyvän tavan vastaisesti, kaupallisiin tarkoituksiin eikä ilmaiseksi jaettaviin tuotteisiin.
Avaa haluamasi kuva klikkaamalla sitä. Voit sitten tallentaa kuvan koneellesi.

  • Lautasmalli1 2480px * 1748px

    Perinteiseen tapaan esitetty lautasmalli, kun pääruokana on kalaa, lihaa tai soijaa/papuja ja lisukkeena perunaa tai riisiä.
    Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”.

  • Ruokakolmio 2480px * 1748px

    Terveellinen ruokavalio sisältää paljon kolmion alaosassa olevia raaka-aineita ja harvoin huipulla olevia. Kolmio on kuvituksena mm. esitteissä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat” ja “Raudanpuuteanemian ruokavaliohoito”.

  • Lautasmalli2 2480px * 1748px

    Lautasmalli toimii myös keitto-, pasta-, risotto-, vokki-, laatikko- ja pataruoissa. Niissä kasvikset ovat osa pääruokaa.
    Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”.

  • Lihavuusleikatun ruokakolmio 2480px * 1748px

    Lihavuusleikatun ruokakolmiossa proteiinipitoiset elintarvikkeet ovat merkittävämmässä asemassa kuin yleensä. Kolmio on myös esitteen “Ruokailu 1-2 vuotta lihavuusleikkauksen jälkeen” kuvituksena.

  • Ainekset_ruokaan 2480px * 1748px

    Lautasmallia voi hyödyntää myös ruokaa laitettaessa: suurin osa raaka-aineista on kasviksia.
    Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”.

  • Vegaanin lautasmalli_iso 1558px * 1488px

    Vegaanin lautasmallissa lautanen jaetaan kolmeen yhtä suureen osaan:
    1. proteiinipitoiset/ runsaasti proteiinia sisältävät kasvikunnan tuotteet
    2. muita kasviksia tuoreena ja kypsänä
    3. hiilihydraattilisäke

  • Vegaanin ruokaympyrä_iso 1558px * 1488px

    Vegaanin ruokavalio sisältää vain kasvikunnan tuotteita. Näitä kaikkia ruoka-aineryhmiä tarvitaan, jotta ruokavalio olisi monipuolinen.
    Kuvitusta Vegaaniruokavalio-ohjelehtiseen 2016.

  • Kasvissyöjän ruokaympyrä 1890px * 1748px

    Kasvikunnan tuotteita ja maitovalmisteita käyttävän kasvissyöjän ruokaympyrä. Se kertoo, miten kootaan monipuolinen ruokavalio.
    Kuvitusta lehtiseen: Kasvisruokavalio, 2017

  • PYRAMIDI_KOHTI_ILOA_kuva 5321px * 3777px

    Positiivisen ruokasuhteen opettelun ja siitä keskustelemisen tueksi tehty ruokapyramidi.
    Alkuperäinen pyramidi on luotu Australiassa, ja se on esitetty artikkelissa "Hart et al. The REAL Food Guide/ The eating disorder healthy eating guide". Suomen oloihin sen on muokannut joukko syömishäiriöpotilaisiin perehtyneitä ravitsemusterapeutteja..
    Toteutus: Marianna Hölttä

  • PYRAMID_svenska_kuva 5321px * 3777px

    Pyramiden är ett hjälpmedel för att diskutera maten och lära sig en positiv attityd till den.
    Pyramiden kommer ursprungligen från Australien (The REAL Food Guide, artikeln "The eating disorder healthy eating guide", Hart m.fl.) Den har anpassats för finländska förhållanden av en grupp näringsterapeuter som arbetar med ätstörningspatienter.
    Layout: Marianna Hölttä