Materiaalipankki
RTY:n materiaalipankki sisältää kuva- ja muuta materiaalia hyödynnettäväksi hyvästä ravitsemuksesta kertovien esitysten havainnollistamiseen sekä muuta yhdistyksemme julkaisemaa tietoa ravitsemukseen liittyen. Tutustuthan materiaalipankin kuvien käyttöohjeisiin ennen kuvien käyttöä!
Materiaalipankin kuvien käyttöohje
- Kuvia voi käyttää hyvästä ravitsemuksesta kertovan esityksen havainnollistamiseen ja kertaluonteisesti juttujen kuvituksena.
- Kuvissa pitää näkyä joko RTY:n logo tai lähteenä Kuva: ©Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry.
- Kuvien käyttö ei ole sallittu hyvän tavan vastaisesti, kaupallisiin tarkoituksiin eikä ilmaiseksi jaettaviin tuotteisiin.
- Lisätietoja kuvien käytöstä, ota yhteyttä toimistoomme sähköpostilla: rty@rty.fi.
Materiaalipankin sisältö
- Hyvät ravitsemuskäytännöt -julkaisu
- Lapset
- Syömishäiriöihin liittyvät materiaalit
- Ravitsemushoito on kustannusvaikuttavaa -artikkeli
- Ravitsemusviikko
- Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen logo
- Ruokakuvia
- Kuvia koulutuskäyttöön
Hyvät ravitsemuskäytännöt -julkaisu
RTY:n keväällä 2020 tuottaman julkaisun toinen päivitetty versio:
HYVÄT RAVITSEMUSKÄYTÄNNÖT – ravitsemusterapeutit ja ravitsemusasiantuntijat osana terveyden edistämistä ja ravitsemushoitoa ja julkaisuun liittyvä diasarja
Julkaisussa tehdään näkyväksi ravitsemusterapeuttien ja -asiantuntijoiden merkitys, tehtävät ja tarve terveydenedistämistyössä sekä sosiaali-, terveys- ja ruokapalveluissa.
Lapset
Annoskuvakirja (vain luku -muodossa)
Painetun kirjan voi tilata verkkokaupasta.
Aineiston on tuottanut DAGIS-projekti.
Koulupäivän ateriat
Käytettäväksi yhdessä Kunnon ruokaa koululaiselle -esitteen kanssa.
Syömishäiriöihin liittyvät materiaalit
Kohti syömisen iloa -ruokapyramidi
Keskustelun avaajaksi ja positiivisen ruokasuhteen opetteluun
mm rajoittavaa syömishäiriötä sairastaville, ruokailon kadottaneille.
Bli vän med mat -matpyramid
Syömishäiriö ruokapöydässä – vinkkejä ruokailun tueksi
Opas vanhemmille ja läheisille (A5, 8 sivua).
Tekijät:
Sari Aapro, Terhi Jokelainen, Katja Mäkelä,
Riikka Vierimaa ja Riikka Viljanen sekä
OYS:n nuorisopsykiatrian syömishäiriötyöryhmä
(lh Aila Bärs, sh Maaria Keita-Järviö,
sh Katja Niskakangas ja sh Jaana Poikola)
Tulostusohje:
Tulosta vaakasuoraan, 2-sivuiseksi, lyhyen sivun kautta kääntäen.
Taita tulosteet (kaksi 2-puoleista) sisäkkäin sivunumeroiden osoittamassa järjestyksessä. Niittaa tarvittaessa sivut yhteen taitekohdasta.
Ravitsemushoito on kustannusvaikuttavaa -artikkeli
Lue täältä artikkeli ravitsemushoidon kustannusvaikuttavuudesta. Artikkeli on julkaistu Ravitsemusasiantuntija-lehdessä 2/2022.
Ravitsemusviikko
Ravitsemusviikon sivulta voit lukea lisää Ravitsemusviikko-tapahtumasta ja tutustua Ravitsemusviikkoa varten tehtyihin materiaaleihin ja ladata niitä omaan käyttöösi.
Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen logo
Avaa kuva klikkaamalla sitä, minkä jälkeen voit tallentaa kuvan koneellesi.
Ruokakuvia
RTY:n omistamia ruokakuvia. Kuvassa pitää näkyä joko RTY:n logo tai lähteenä Kuva: ©Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry. Kuvien käyttö ei ole sallittu hyvän tavan vastaisesti, kaupallisiin tarkoituksiin eikä ilmaiseksi jaettaviin tuotteisiin.
Avaa haluamasi kuva klikkaamalla sitä, minkä jälkeen voit tallentaa kuvan koneellesi.
Kuvia koulutuskäyttöön
Kuvia hyvästä ravitsemuksesta tai lihavuusleikkauksen jälkeisestä ruokavaliosta kertovan esityksen havainnollistamiseen ja kertaluonteisesti juttujen kuvituksena.
Kuvassa pitää näkyä joko RTY:n logo tai lähteenä Kuva: ©Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry. Kuvien käyttö ei ole sallittu hyvän tavan vastaisesti, kaupallisiin tarkoituksiin eikä ilmaiseksi jaettaviin tuotteisiin.
Avaa haluamasi kuva klikkaamalla sitä, minkä jälkeen voit tallentaa kuvan koneellesi.
-
Perinteiseen tapaan esitetty lautasmalli, kun pääruokana on kalaa, lihaa tai soijaa/papuja ja lisukkeena perunaa tai riisiä.
Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”. -
Lautasmalli toimii myös keitto-, pasta-, risotto-, vokki-, laatikko- ja pataruoissa. Niissä kasvikset ovat osa pääruokaa.
Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”. -
Lihavuusleikatun ruokakolmiossa proteiinipitoiset elintarvikkeet ovat merkittävämmässä asemassa kuin yleensä. Kolmio on myös esitteen “Ruokailu 1-2 vuotta lihavuusleikkauksen jälkeen” kuvituksena.
-
Lautasmallia voi hyödyntää myös ruokaa laitettaessa: suurin osa raaka-aineista on kasviksia.
Kuva on kuvituksena mm. esitteessä “Syö hyvin – työikäisen ruokavalinnat”. -
Vegaanin ruokavalio sisältää vain kasvikunnan tuotteita. Näitä kaikkia ruoka-aineryhmiä tarvitaan, jotta ruokavalio olisi monipuolinen.
Kuvitusta Vegaaniruokavalio-ohjelehtiseen 2016. -
Kasvikunnan tuotteita ja maitovalmisteita käyttävän kasvissyöjän ruokaympyrä. Se kertoo, miten kootaan monipuolinen ruokavalio.
Kuvitusta lehtiseen: Kasvisruokavalio, 2017