Ravitsemusviikko

Ravitsemusviikkoa vietetään marraskuun toisella viikolla. Samalla viikolla ovat Valtakunnalliset Ravitsemuspäivät.

Ravitsemusviikko tekee ravitsemustiedettä tutummaksi: se avaa ajankohtaista tutkimusta, kertoo ravitsemustieteilijöiden tekemästä työstä ja tuo esille luotettavan ravitsemustiedon edustajat.

Yleisesti ravitsemukseen liittyviä merkkipäiviä ja tapahtumia on järjestetty ympäri maailman jo monien vuosien ajan. Vuotuinen Nutrition Day on esimerkki maailmanlaajuisesta ravitsemustapahtumasta, jonka tarkoituksena on vähentää vajaaravitsemusta ja siitä aiheutuvia seurauksia niin sairaala- kuin kotihoidossakin.

RTY:n 50-vuotismerkkivuoden kunniaksi Suomessakin haluttiin järjestää ravitsemusaiheinen tapahtuma, joka nostaisi ravitsemustiedettä ja alan ammattilaisia paremmin kansalaisten tietoisuuteen. Tämän tuloksena 9.–13.11.2020 vietettiin ensimmäistä valtakunnallista Ravitsemusviikkoa. Viikko ajoitettiin samalla viikolle Nutrition Dayn kanssa.

Yhteistyökumppaniksi viikkoon kutsuttiin Suomen ravitsemustieteen yhdistys. Myös alan opiskelijoita oli innolla mukana viikon suunnittelussa ja toteutuksessa.


Ravitsemusviikon viestintää somessa

Ravitsemusviikon järjestää yhdessä RTY:n kanssa (X: @ravitsemus) Suomen ravitsemustieteen yhdistys ry (X: @ravitsemustiede).

Ravitsemusviikolla yliopistokoulutetut ravitsemusasiantuntijat ja alan opiskelijat ovat näkyvästi esillä sosiaalisessa mediassa.

Ravitsemusviikon keskustelua voi somessa seurata aihetunnisteella #ravitsemusviikko.

Ravitsemusviikolla on myös oma Instagram-tili, @ravitsemusviikko.

Seuraa somea ja viesti itsekin! 


Ravitsemusviikolle tuotettuja materiaaleja ja osallistumisvinkkejä

Vain mielikuvitus on rajana siinä, kuinka ravitsemusasiantuntijat voivat tuoda esille osaamistaan työpaikoillaan sekä perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa. Nosta kissan häntä ylös – ole ylpeä osaamisestasi ja anna sen kuulua!

Tässä muutamia ohjeita, joilla pääset hyvin alkuun:

Työpaikalla ja alueellasi

 

Sosiaalisessa mediassa

  • Seuraa @ravitsemus-tiliä Twitterissä ja @ravitsemusviikko-tiliä Instagramissa. Tykkää ja jaa.
  • Ravitsemusviikon keskustelua voit seurata sekä Instagramissa että Twitterissä aihetunnisteella #ravitsemusviikko

 

Aiemmat Ravitsemusviikot

Ravitsemusviikko 2023

Ravitsemusviikon teemana vuonna 2023 oli ”Ravitsemuksella on merkitystä”. Viikkoa vietettiin 6.-10.11.2023.

Ravitsemusviikko 2022

Ravitsemusviikkoa vietettiin marraskuun toisella viikolla 7.11.-11.11.2022. Samalla viikolla olivat Valtakunnalliset Ravitsemuspäivät 7.-8.11.2022.

Ravitsemusviikko 2021

Ravitsemusviikkoa vietettiin marraskuussa, 8.-12.11.2021. Samalla viikolla järjestettiin myös Valtakunnalliset Ravitsemuspäivät (8.-9.11).

Ravitsemusviikon 2021 teemat ja ohjelma
Ravitsemusviikon 2021 kattoteemana oli tutkittu tieto. Ravitsemusviikko oli osa Tutkitun tiedon teemavuotta 2021, jonka järjestävät opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia ja Tieteellisten seurain valtuuskunta.

Ravitsemusviikon eri päivillä oli omia alateemoja:
Maanantai ja tiistai: ravitsemuspsykologia Valtakunnallisten Ravitsemuspäivien aiheen mukaisesti ja kestävä ravitsemus
Keskiviikko: ravitsemustieteen opiskelu ja ravitsemustutkimus
Torstai: monin tavoin vaikuttava ravitsemustiede
Perjantai: urheiluravitsemus

Maanantain ja tiistain toista teemaa, kestävää ravitsemusta, on käsitelty myös yhdistyksen Ravitsemusasiantuntija-lehdessä 1/ 2021. Voit lukea linkeistä Helsingin yliopiston ravitsemustutkijoiden artikkelit Lasten ruokailutotttumukset ovat kaukana planetaarisesta ruokavaliosta ja Askelmerkit kohti kasvikuntapainotteisuutta – tutkimuskuulumisia Viikistä

 

Ravitsemusviikko 2020

Ravitsemusviikolle 2020 tuotettu Aivosumutorven (@aivosumutorvi) ravitsemusasiantuntijuudesta kertova podcast on yhä kuunneltavissa. Podcastin löydät esim. verkkosivujen Aivosumutorvi.fi kautta.