Ravitsemuksen merkitys aivoterveydelle

Ravitsemusviikko on täällä!

Ravitsemusviikon teemana on Ravitsemus ja aivoterveys ja sitä vietetään tämän viikon ajan, 11.-15.11.2024. Lähdetään pureutumaan aiheeseen yleisellä tasolla tarkastelemalla, millainen ravitsemus tukee aivoterveyttä. 

Aivot rakastavat värikästä ruokaa ja monipuolisuutta

Pohjoismainen terveyttä edistävä ruokavalio sekä Välimeren ruokavalio pitävät aivot vireinä sekä vähentävät riskiä esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöihin. Ravitsemus vaikuttaa myös suuresti mielialaamme. Tärkeintä on kokonaisuus, ei niinkään yksittäiset ravintoaineet. 

  • Erityisesti rasvan laatuun tulisi kiinnittää huomiota. Suosi pehmeitä rasvoja kovien eli eläinperäisten rasvojen sijaan. Pehmeiden eli tyydyttymättömien rasvojen lähteitä ovat kasviöljyt, pähkinät, siemenet, rasvainen kala, avokado sekä kasviöljyistä tehdyt margariinit. 
  • Monipuolisuus ja värikkyys aterioilla takaa riittävän kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin. Valitse jokaisella aterialla jotakin kasvista, marjaa tai hedelmää. 
  • Suosi täysjyvää. Täysjyvätuotteiden kuitu pitää hyvin kylläisyyttä sekä edistää suoliston terveyttä. Täysjyvätuotteet ovat myös proteiinin sekä vitamiinien- ja kivennäisaineiden tärkeä lähde. 
  • Kiinnitä huomiota suolan käyttöön. Suola nostaa verenpainetta ja haittaa näin verenkiertoa, joka on haitallista aivoille ja lisää riskiä aivoverenkiertohäiriöille. 
  • Säännöllinen ateriarytmi tukee jaksamista, terveyttä edistävän ruokavalion toteuttamista, verensokerin tasaisena pysymistä ja painonhallintaa. Näillä kaikilla tekijöillä on tärkeä rooli aivoterveyden kannalta. 
  • Vitamiineista B-ryhmän vitamiinit, erityisesti B12-vitamiini on yhdistetty aivoterveyteen. Lisäksi riittävä D-vitamiinin ja raudan saanti ovat vireystilan kannalta merkittäviä. 

Aivoterveyttä on edistettävä läpi elämän

Monipuolinen ja riittävä ravitsemus riittää tukemaan aivoterveyttä ilman ylimääräisiä ravintolisiä. Kuitenkin aina on muistettava yksilöllisyys ja mahdolliset erityisruokavaliot sekä sairauksien aiheuttamat puutostilat. Esimerkiksi vegaaneille B12-vitamiinin käyttö on suositeltavaa. 

Ravitsemusviikko tulee nostamaan esille eri ikäryhmiin liittyen erityispiirteitä aivoterveyden osalta. Pysythän kanaviemme äärellä koko viikon ajan. Postauksia saa mielellään jakaa ja toivomme laajaa keskustelua aiheen ympärillä. Muistathan tägit @ravitsemusviikko ja #ravitsemusviikko