Valtakunnallisten Ravitsemuspäivien antia

Valtakunnallisilla ravitsemuspäivillä kuultiin mielenkiintoisia ja keskustelua herättäviä luentoja aivoterveydestä. Suuri kiitos jokaiselle luennoitsijalle!

Aivoterveys

Aivoterveys koskettaa meitä kaikkia sikiöajasta vanhuuteen. Aivoterveyden tukeminen on tärkeää niin yhteiskunnallisesti kuin yksilön näkökulmasta, sillä aivosairaudet ovat kallein kansansairaus, ja valitettavasti muistisairauksia todetaan vuosittain yhä enemmän.

Jopa 45 % dementiadiagnooseista linkittyy muokattavissa oleviin riskitekijöihin, kuten korkeaan verenpaineeseen, korkeaan LDL-kolesteroliin, ylipainoon, diabetekseen, tupakointiin, vähäiseen liikuntaan ja runsaaseen alkoholin käyttöön.

Rutiinit

Aivot rakastavat rutiineja! Erityisesti rutiineja kannattaa suosia unen, liikunnan ja ravitsemuksen osalta. Ravitsemuksellisesti aamupalan syömisellä ja kohtuukokoisella lounaalla on nähty positiivisia vaikutuksia kognitioon.

Välimeren ruokavalio

Välimeren ruokavaliota on tutkittu eniten aivoterveyden kannalta ja voidaan todeta, että tutkimusten mukaan Välimeren ruokavalio tukee aivosairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa sekä parantaa merkittävimmin kognitiota.

Pohjoismaisessa terveyttä edistävässä ruokavaliossa korostuvat samat elementit kuin Välimeren ruokavaliossa: pehmeiden ja erityisesti välttämättömien rasvahappojen saanti, runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien kulutus sekä kuidun saanti. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että sekaruokavalio ennaltaehkäisee muistisairauksia kaikista tehokkaimmin.

Liikunta

Liikunta tukee monen eri mekanismin kautta aivoterveyttä, on tärkeä osa muistisairauksien ehkäisyä ja hoitoa sekä vaikuttaa suuresti glymfaattiseen järjestelmään eli aivojen puhdistusmekanismiin.

Uni

Unen merkitystä aivoterveydelle ei voi korostaa liikaa. Unen aikana edelle mainittu glymfaattinen järjestelmä toimii tehokkaimmin ja aivoihin päivän aikana kertynyt ylimääräinen aines, kuten proteiinikertymät, puhdistuvat yön aikana tehokkaasti. Jo yksi valvottu yö kerryttää aivoihin amyloidia mitattavan määrän. Muun muassa Alzheimerin taudissa aivoihin kertynyt hermoyhteyksiä ”tukkiva” aines on amyloidia.

Suolistomikrobisto

Suolistomikrobiston koostumuksella on vaikutusta aivoterveyteen. Tasapainoinen ja monimuotoinen mikrobisto on aivojen sekä mielenhyvinvointia tukeva. Erityisesti kuitupitoiset ja fermentoidut elintarvikkeet tukevat mikrobiston monimuotoisuutta. Epäterveellisellä ravitsemuksella on nähty negatiivisia vaikutuksia suolistomikrobiston koostumukseen ja nämä on yhdistetty mm. neuropsykiatrisiin sairauksiin, kuten masennukseen.

Yhteenveto

Yhteenvetona todettakoon:

  • aivot rakastavat rutiineja,
  • liikuntaa,
  • unta ja
  • värikästä, kuitupitoista sekä pehmeitä, välttämättömiä rasvahappoja sisältävää ravitsemusta.

Unohtamatta sosiaalisia kohtaamisia ja mielenhyvinvointia tukevia itselle tärkeitä elämän elementtejä.

Aivosairauksiin voidaan vaikuttaa elintavoilla, ja on sekä yksilön että erityisesti yhteiskunnan tehtävä tukeva jokaisen aivosairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa.

#ravitsemusviikko #aivoterveys #ravitsemuspäivät #ravitsemus