Ravitsemusteko 2024
Ravitsemusteko-palkinto KasviPro-koulutushankkeelle
Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry (RTY) on valinnut vuoden 2024 Ravitsemusteoksi KasvisPro-koulutushankkeen. Ravitsemusteko-palkinto jaettiin tiistaina 12.11.2024 Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä.
KasvisPro-koulutushanke oli suunnattu julkisille ruokapalveluille, ja se toteutettiin 1.1.2023-31.8.2024. Hanke tarjosi tietoa kasvipainotteisemman ruokavalion vaikutuksista ympäristöön ja terveyteen, ja siinä tuotettiin ruokapalveluille käytännönläheistä tietoa ravitsemussuositusten mukaisen ja maukkaan kasvisruoan toteuttamiseen lähtien tuotekehityksestä tarjoiluun ja asiakasviestintään. Materiaalit ovat julkisesti saatavilla hankkeen verkkosivuilla.
Kuvassa KasvisPro-hankkeen toimijoita: vasemmalta oikealle Piia Mikonsaari (Xamk), Marjut Huhtala (Amko), Karoliina Väisänen (Jamk), Virpi Kemi (Amko), Suvi-Tuulia Leinonen (Jamk), Sari Väänänen (Sakky), Eliisa Ylinen (Seamk) ja Niina Rantakari (Seamk). Kuvasta puuttuvat Laura Pulkkinen (Xamk), Jenny Lindi (Sakky) sekä Verneri Klemettilä (Seamk).
Ravitsemusterapeuttien yhdistys piti tärkeänä sitä, että KasvisPro-hankkeessa hyödynnettiin ravitsemusasiantuntijoiden osaamista monipuolisesti: tutkitun tiedon, käytännön valintojen ja ruokakasvatuksen näkökulmasta. Hanke tuki valtakunnallista yhteistyötä kasvisruoan kehittämiseksi ja tarjonnan lisäämiseksi. Sen ydinajatuksena oli maistuva ja ravitseva kasvisruoka. Tämän takia Ravitsemusterapeuttien yhdistys pitää KasvisPro-hanketta erinomaisena ja vaikuttavana Ravitsemustekona.
”Olemme erittäin otettuja tästä tunnustuksesta. Kiitos kasvipainotteisuuden edistämisestä kuuluu kaikille, jotka ovat osallistuneet tähän KasvisPro-koulutushankkeeseen. KasvisPro tavoitti suuren joukon julkisia ruokapalveluita. Se mahdollisti ruokapalvelutoimijoiden osaamisen kehittämisen, keskinäisen kohtaamisen ja kokemusten vaihdon. Ravitsemus toimii punaisena lankana ruokapalveluiden toiminnassa. Ravitsemusasiantuntijoiden osallistuminen KasvisPro-koulutushankkeeseen oli merkittävä tekijä, kun hankkeessa tuotiin esille sitä, että kasvisruoka on ravitsemuksellisesti yhtä täysipainoinen ja monipuolinen kuin sekaruokakin.”, toteaa KasvisPro-koulutushankkeen projektipäällikkö Piia Mikonsaari.
Ravitsemusteko valitaan vuosittain
Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry valitsee vuosittain Ravitsemusteon, jolla nostetaan esille teko tai työ, jolla merkittävästi edistetään tai on edistetty hyvää ravitsemusta, ravitsemushoitoa tai ravitsemusasiantuntijoiden tunnettuutta. Yhdistyksen hallitus tekee valinnan jäseniltä tulleiden ehdotusten perusteella.