Luento-ohjelma

Tutustu Valtakunnallisten Ravitsemuspäivien 2024 kattavaan luento-ohjelmaan! Tänä vuonna on päivien teemana ”Aivot ja terveys”, ja tarjolla on asiantuntijaluentoja muun muassa aivojen kehityksestä, unen ja mikrobien vaikutuksesta aivoterveyteen sekä ravitsemuksen merkityksestä erilaisissa aivosairauksissa.

Voit kysyä lisätietoja päivistä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen rty@rty.fi.

Ohjelma PDF-tulosteena

Tiistai 12.11.2024

10.10—10.20

Valtakunnallisten Ravitsemuspäivien 2024 avaus
RTY:n puheenjohtaja Tarja Kaipainen

10.20—10.30

 

Ravitsemusteko 2024 -palkinnon jako

TEEMA 1: ENNALTAEHKÄISY

10.30—11.00

Avausluento: Aivoterveyden rakennuspalikat
Johtaja, integratiivisen neurotieteen ja psykosomatiikan professori Hasse Karlsson
Turun yliopisto, Turku Brain and Mind Center

 

11.00—11.45

Raskausajan, imeväisiän ja varhaislapsuuden merkitys aivojen kehitykselle
Professori Kirsi Laitinen
Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus, lääketieteellinen tiedekunta, Turun yliopisto

 

11.45—12.30

 

Elintavat nuorten aivoterveyden tukena
Yliopistonlehtori, FT, dosentti Eero Haapala
Liikuntalääketiede, liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto

 

12.30—13.30

 

Tauko

13.30—14.15

 

Uni ja hyvinvointi
Unilääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Janne Kanervisto
Coronaria uniklinikka

 

14.15—15.00

 

Mikrobit – vaikuttavatko ne aivoterveyteen?

Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans
HUS Neurokeskus

 

15.00—15.45

 

Tauko

15.45—16.15

 

Lasten ja nuorten neuropsykiatrinen oirekirjo ja ravitsemus
Lasten ja nuorten ravitsemusterapeutti, TtM Saara Karjalainen
Turun yliopisto

 

16.15—16.45

 

Miksi ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa: aivoterveyden kustannusvaikuttavuus
Geriatri, tohtorikoulutettava Viivi Jetsonen
Itä-Suomen yliopisto, Pihlajalinna Etälääketiede

 

16.45—17.00

Päivän päätössanat

Keskiviikko 13.11.2024

TEEMA 2: HOITO

9.00—9.30

 

Mikä sairastuttaa työikäisten ja vanhempien suomalaisten aivoja?
Professori Anne Koivisto
Helsingin yliopisto

9.30—10.15

 

Ravitsemuksen merkitys aivoille työikäisillä
Aino Kipfer 
Tutkija, Satakunnan ammattikorkeakoulu
Vieraileva tutkija, Itä-Suomen yliopisto

 

10.15—10.45

 

Tauko

10.45—11.30

 

Epilepsia ja ravitsemus
Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Krista Heikkala
HUS

 

 

11.30—12.30

 

Tauko

 

12.30—13.15

 

Ravitsemus osana masennuksen hoitoa
Väitöskirjatutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Johanna Roponen
Itä-Suomen yliopisto

13.15—14.00

Täsmähoidot aivosairauksissa
Professori Vesa Kiviniemi
Oulun yliopisto

14.00—14.30

 

Tauko

14.30—15.00

 

Muistisairaan hyvä ravitsemus
ETT, dosentti, ravitsemustiede Merja Suominen
Gery ry

 

15.00—15.30

 

Aivoterveys ikääntyvillä ja ravitsemuksen rooli
LT, dosentti, tutkimuspäällikkö Tiia Ngandu
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

15.30—15.35

Päivien päätössanat

Jos tarvitset PDF-tulosteen ohjelmasta, voit tulostaa tämän verkkosivun PDF-muotoiseksi esimerkiksi laitteesi tulostustoiminnolla, jossa on yleensä yhtenä vaihtoehtona tulostus PDF-tiedostoksi (tarkempi ohje on esimerkiksi Kotimikro-verkkojulkaisussa).