Valtakunnallisilla ravitsemuspäivillä kuultiin mielenkiintoisia ja keskustelua herättäviä luentoja aivoterveydestä. Suuri kiitos jokaiselle luennoitsijalle!

Aivoterveys

Aivoterveys koskettaa meitä kaikkia sikiöajasta vanhuuteen. Aivoterveyden tukeminen on tärkeää niin yhteiskunnallisesti kuin yksilön näkökulmasta, sillä aivosairaudet ovat kallein kansansairaus, ja valitettavasti muistisairauksia todetaan vuosittain yhä enemmän.

Jopa 45 % dementiadiagnooseista linkittyy muokattavissa oleviin riskitekijöihin, kuten korkeaan verenpaineeseen, korkeaan LDL-kolesteroliin, ylipainoon, diabetekseen, tupakointiin, vähäiseen liikuntaan ja runsaaseen alkoholin käyttöön.

Rutiinit

Aivot rakastavat rutiineja! Erityisesti rutiineja kannattaa suosia unen, liikunnan ja ravitsemuksen osalta. Ravitsemuksellisesti aamupalan syömisellä ja kohtuukokoisella lounaalla on nähty positiivisia vaikutuksia kognitioon.

Välimeren ruokavalio

Välimeren ruokavaliota on tutkittu eniten aivoterveyden kannalta ja voidaan todeta, että tutkimusten mukaan Välimeren ruokavalio tukee aivosairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa sekä parantaa merkittävimmin kognitiota.

Pohjoismaisessa terveyttä edistävässä ruokavaliossa korostuvat samat elementit kuin Välimeren ruokavaliossa: pehmeiden ja erityisesti välttämättömien rasvahappojen saanti, runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien kulutus sekä kuidun saanti. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että sekaruokavalio ennaltaehkäisee muistisairauksia kaikista tehokkaimmin.

Liikunta

Liikunta tukee monen eri mekanismin kautta aivoterveyttä, on tärkeä osa muistisairauksien ehkäisyä ja hoitoa sekä vaikuttaa suuresti glymfaattiseen järjestelmään eli aivojen puhdistusmekanismiin.

Uni

Unen merkitystä aivoterveydelle ei voi korostaa liikaa. Unen aikana edelle mainittu glymfaattinen järjestelmä toimii tehokkaimmin ja aivoihin päivän aikana kertynyt ylimääräinen aines, kuten proteiinikertymät, puhdistuvat yön aikana tehokkaasti. Jo yksi valvottu yö kerryttää aivoihin amyloidia mitattavan määrän. Muun muassa Alzheimerin taudissa aivoihin kertynyt hermoyhteyksiä ”tukkiva” aines on amyloidia.

Suolistomikrobisto

Suolistomikrobiston koostumuksella on vaikutusta aivoterveyteen. Tasapainoinen ja monimuotoinen mikrobisto on aivojen sekä mielenhyvinvointia tukeva. Erityisesti kuitupitoiset ja fermentoidut elintarvikkeet tukevat mikrobiston monimuotoisuutta. Epäterveellisellä ravitsemuksella on nähty negatiivisia vaikutuksia suolistomikrobiston koostumukseen ja nämä on yhdistetty mm. neuropsykiatrisiin sairauksiin, kuten masennukseen.

Yhteenveto

Yhteenvetona todettakoon:

  • aivot rakastavat rutiineja,
  • liikuntaa,
  • unta ja
  • värikästä, kuitupitoista sekä pehmeitä, välttämättömiä rasvahappoja sisältävää ravitsemusta.

Unohtamatta sosiaalisia kohtaamisia ja mielenhyvinvointia tukevia itselle tärkeitä elämän elementtejä.

Aivosairauksiin voidaan vaikuttaa elintavoilla, ja on sekä yksilön että erityisesti yhteiskunnan tehtävä tukeva jokaisen aivosairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa.

#ravitsemusviikko #aivoterveys #ravitsemuspäivät #ravitsemus

Arkisto

Valtakunnallisten Ravitsemuspäivien antia

Valtakunnallisilla ravitsemuspäivillä kuultiin mielenkiintoisia ja keskustelua herättäviä luentoja aivoterveydestä. Suuri kiitos jokaiselle luennoitsijalle! Aivoterveys Aivoterveys koskettaa meitä kaikkia sikiöajasta vanhuuteen. Aivoterveyden tukeminen on tärkeää niin yhteiskunnallisesti kuin yksilön näkökulmasta, sillä aivosairaudet ovat kallein kansansairaus, ja valitettavasti muistisairauksia todetaan vuosittain yhä enemmän. Jopa 45 % dementiadiagnooseista linkittyy muokattavissa oleviin riskitekijöihin, kuten… Read more »

Ravitsemus ja mielenterveys

Ravitsemus ja mielenterveys: yhteys, joka tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia  Haastateltavana väitöskirjatutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Johanna Roponen, Itä-Suomen yliopisto Ravitsemuksen ja mielenterveyden välinen yhteys on monivaiheinen ja kaksisuuntainen: se, mitä syömme, voi vaikuttaa suoraan mielenterveyteemme, mutta toisaalta myös mielentilamme voi ohjata ruokavalintojamme. Hyvä ravitsemus ei pelkästään tue kehon terveyttä, vaan sillä on… Read more »

Raskaudenaikainen ravitsemus ja sikiön aivojen kehitys

Ravitsemusviikko on täällä taas, ja tällä kertaa haastateltavana on ravitsemusgenetiikan dosentti, ravitsemusfysiologian yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta. Hän tutkii raskausajan ravitsemuksen ja ravitsemustilan merkitystä sikiön ja äidin terveydelle. Sikiön aivojen kehitykseen vaikuttaa äidin ravitsemustila Ihmisen aivojen ja selkäytimen kehitys alkaa toisella raskauskuukaudella. Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikainen sikiön ravitsemus ja kasvu määräytyvät… Read more »

Ravitsemusteko 2024

Ravitsemusteko-palkinto KasviPro-koulutushankkeelle Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry (RTY) on valinnut vuoden 2024 Ravitsemusteoksi KasvisPro-koulutushankkeen. Ravitsemusteko-palkinto jaettiin tiistaina 12.11.2024 Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä. KasvisPro-koulutushanke oli suunnattu julkisille ruokapalveluille, ja se toteutettiin 1.1.2023-31.8.2024. Hanke tarjosi tietoa kasvipainotteisemman ruokavalion vaikutuksista ympäristöön ja terveyteen, ja siinä tuotettiin ruokapalveluille käytännönläheistä tietoa ravitsemussuositusten mukaisen ja maukkaan kasvisruoan toteuttamiseen lähtien tuotekehityksestä… Read more »

Ravitsemusviikkoa vietetään 11.-15.11.

Ravitsemusviikko on täällä taas! Ravitsemusviikkoa vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Viikon teemana on Ravitsemus ja aivoterveys. Ravitsemusviikon tarkoituksena on tehdä ravitsemustiedettä tutummaksi: se avaa ajankohtaista tutkimusta, kertoo ravitsemustieteilijöiden tekemästä työstä ja tuo esille luotettavan ravitsemustiedon edustajat. #ravitsemusviikko kokoaa yhteen ravitsemustieteilijät: sen järjestäjätahot ovat Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry ja Suomen ravitsemustieteen yhdistys… Read more »