Eroon turhista ruokarajoituksista – Porvoon malli
Ravitsemusterapeuttien yhdistys on valinnut Ravitsemusteoksi 2017 Porvoossa kehitetyn toimintamallin, jolla karsitaan aiheettomia ruokarajoituksia. Toimintamallin palkitsemisperusteita olivat sen siirrettävyys, kansanterveydellinen merkitys ja mallin tuomat kustannussäästöt. Valinta julkistettiin Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä 5.10. Helsingissä.
Toimintamallin kehittäminen alkoi vuonna 2002, kun Porvoon kaupungin ruokapalvelu oli ruuhkautunut päiväkodeista ja kouluista tulleista erityisruokavaliopyynnöistä. Kaupungin ravitsemussuunnittelija Leena Metsäranta tarttui tilanteeseen ja alkoi kehittää erityisruokavalioiden ilmoitus- ja seurantamenettelyä.
Vuonna 2006 toimintamalli kehittyi moniammatillisena yhteistyönä terveyskeskuksen hengitystiesairauksista vastaavan lääkärin Merja Aatolan, ruokapalvelun, päivähoidon sekä neuvola- ja kouluterveydenhoitajien kanssa. Tältä pohjalta, vuosien työn tuloksena – jo ennen kansallisen allergiaohjelman käynnistymistä vuonna 2008 – rakentui pohja Porvoon toimintamallille. Kansallisen allergiaohjelman linjausten mukaisen mallin avulla on saatu vähennettyä erityisruokavalioilla olevien päiväkotilasten ja koululaisten määrää jopa 70 %:lla. Aiheettomien ruokarajoitusten karsimisella on myös taloudellista merkitystä: mallin arvioidaan tuovan kaupungin ruokapalvelulle vähintään 100 000 euron vuotuissäästöt.
Porvoon toimintamalli on siirrettävissä muille paikkakunnille ja sitä toteutetaankin jo mm. Pirkanmaalla.
Ravitsemusteko valitaan vuosittain
Ravitsemusterapeuttien yhdistys valitsee vuosittain Ravitsemusteon, jolla nostetaan esille teko tai työ, jolla on merkittävästi edistetty hyvää ravitsemusta, ravitsemushoitoa tai ravitsemusasiantuntijoiden tunnettuutta. Yhdistyksen hallitus tekee valinnan jäseniltä tulleiden ehdotusten perusteella.
Lisätietoja:
Ravitsemusterapeutti Leena Metsäranta, puh. 040 1830 008, leena.metsaranta(at)gmail.com
Arkisto
Ravitsemusteko 2017
Eroon turhista ruokarajoituksista – Porvoon malli Ravitsemusterapeuttien yhdistys on valinnut Ravitsemusteoksi 2017 Porvoossa kehitetyn toimintamallin, jolla karsitaan aiheettomia ruokarajoituksia. Toimintamallin palkitsemisperusteita olivat sen siirrettävyys, kansanterveydellinen merkitys ja mallin tuomat kustannussäästöt. Valinta julkistettiin Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä 5.10. Helsingissä. Toimintamallin kehittäminen alkoi vuonna 2002, kun Porvoon kaupungin ruokapalvelu oli ruuhkautunut päiväkodeista ja kouluista… Read more »
Toimisto suljettu 5.-6.10. Valtakunnallisten Ravitsemuspäivien ajan
Olemme 5.-6.10.2017 Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä, jotka tänä vuonna pidetään Hotelli Presidentissä Helsingissä. Palvelemme toimistolla jälleen 9.10. Ravitsemuspäivien teemana on mikrobit. Päivien antia on tulossa sosiaaliseen mediaan (#ravitsemuspäivät17) ja Ravitsemusasiantuntija-lehteen 4 / 2017 (ilmestyy 15.12.).
Vielä ehdit ilmoittautua Ravitsemuspäiville!
25. Valtakunnalliset Ravitsemuspäivät 5.-6.10.2017 Original Sokos Hotel Presidentissä, Helsingissä TEEMA: MIKROBIT, RUOKA JA TERVEYS – mitä uusin tutkimus kertoo? Täydennyskoulutustapahtumaan voi ilmoittautua 20.9.2017 asti. OHJELMA ILMOITTATUMINEN Lisätietoja: www.rty.fi
Palvelemme lähes koko kesän
Hyvä jäsen tai asiakas, RTY:n toimiston henkilökunta lomailee heinäkuussa. Voit tilata ruokavaliolehtisiä ja kirjoja koko kesän. Toimituksissa on vain kahden viikon tauko, heinäkuun lopulla, viikot 29-30. Hyvää kesää sinivalkoisin alkukesän kukkasin! RTY:n toimiston väki
Ehdota Ravitsemustekoa 2017!
RTY hakee RAVITSEMUSTEKOA 2017 Ravitsemusteon valinnalla nostetaan esille teko tai työ, jolla on merkittävästi edistetty hyvää ravitsemusta, ravitsemushoitoa tai ravitsemusasiantuntijoiden tunnettuutta. Ravitsemusteon takana voi olla yksittäinen henkilö, yhteisö, yritys tai tutkimus- ja kehittämishanke. Teon tai työn ei tarvitse olla palkitsemisvuodelta, vaan sen juuret voivat juontaa ajallisesti kauemmaksi. Palkitsemisella lisätään yhdistyksen,… Read more »